ONTWERPSESSIE VOOR LERAREN

WAT ALS LERAREN HET VOOR HET ZEGGEN HEBBEN?

Omdat onderwijs van onderop dé manier is voor duurzame onderwijsverbetering organiseert Leraren met Lef een energieke en inspirerende brainstormsessie met collega’s over het best mogelijke onderwijs. De gemeente/schoolbestuur laat de ideeën volledig in handen van de leraren en faciliteert de uitvoering van de ideeën. Deze brainstorm kunnen we zowel op school- en bestuursniveau als op regionaal niveau organiseren. Meer weten? Lees hieronder verder.

Doel
Energieke en inspirerende bijeenkomst waar leraren met elkaar brainstormen over het best mogelijke onderwijs.
Doelgroep
De bijeenkomst kan zowel op school- en bestuursniveau als op gemeentelijk niveau georganiseerd.
Vorm en duur
Een dagdeel (incl. maaltijd). Introductie van de thema’s, brainstormsessie en presentaties in de vorm van korte pitches.
Kosten
N.t.b. Afhankelijk van locatie en omvang.

WAAROM?

Wat als we het als leraren voor het zeggen hebben? Wát als we niet langer praten over wat ons niet bevalt aan de inrichting van het huidige onderwijs, maar praten over wat we wél willen! Wát als we er niet alleen over praten, maar het ook nog waar kunnen maken en het gewoon gaan DOEN. Dat zou onderwijs van onderop pur sang zijn. En dat noemen we lef. We kunnen niet langer reageren, maar zullen moeten pro-acteren als we ons onderwijs serieus nemen. Wat zou dat voor gevolgen hebben voor de manier waarop wij

 • het onderwijs organiseren in tijd, plaats en ruimte, betrokken personen, etc.,
 • het onderwijs inhoud geven,
 • de inhoud op een hoger niveau brengen,
 • onze eigen professionalisering aanpakken,
 • activiteiten organiseren tussen scholen,
 • leren met en van elkaar in scholen en tussen scholen.

Welke context en middelen zijn daarvoor nodig? Wat vraagt het van leiderschap op school? Welke ontmoetingsmogelijkheden hebben we nodig? Het is een greep uit de vele vragen die naar boven komen.

WAT KUNNEN WE BETEKENEN?

Leraren met Lef heeft een aanpak ontwikkeld waarbij we met een grote groep leraren  (ongeveer 100 tot 200) over het onderwijs gaan brainstormen. Voorafgaand aan deze grote brainstormsessie komt een voorbereidingsgroep van 12-15 betrokken leraren (PO/VO/MBO) bijeen om focus aan te brengen in de onderwerpen die leven op de eigen school of in de regio. Deze groep selecteert de hot items waarover op de grote brainstormsessie ideeën voor worden bedacht en uitgewisseld.

Vervolgens organiseren we de grote brainstormsessie op een namiddag op een bijzondere locatie. Het merendeel van de inhoud van de bijeenkomst zal dus vanuit de leraren zelf komen. Wij verzorgen de overige aspecten van de bijeenkomst waarbij wij grote nadruk leggen op de sfeer door gebruik te maken van theatrale effecten. Denk hierbij aan mediagebruik, digitale stemapparatuur, goed verzorgde maaltijden en een inspirerende inrichting. Elke bijeenkomst krijgt een eigen vormgeving, maar altijd zal de bijeenkomst:

 • de positieve kracht van leraren uitstralen,
 • de gedachte van onderwijs van onderop waarmaken,
 • verbonden zijn met het belang van leerlingen ,
 • uitdagen/verleiden en niet verplichten ,
 • veel ruimte laten voor eigen (creatieve) invullingen en nooit af zijn.

De uitkomsten van deze Brainstorm kunnen het vertrekpunt zijn van volgende fasen zoals het ontwerpen van een communicatieplan en ontwikkelplan dat nooit af is.

Neem contact met ons op

LERAREN MET LEF

Ben je geïnteresseerd in een van onze activiteiten die je bent tegengekomen op deze site? Neem contact met ons op.